torsdag 18 november 2010

Ergonomi, PL

Musarm är ett samlingsnamn för värk/stelhet i arm, nacke, axlar, rygg, handled och fingrar.
När man använder datormusen så sitter man i ett onaturligt läge och utför små upprepade rörelser.
Besväret orsakars mestadels av låsta ställningar och strecklånga ansträngningar för musklerna o.s.v.

Oftast blir man helt bra igen men ibland kan besvären sitta i mer än ett halvår.

Symptom
Tecken på Musarm kan upplevas som besvär i axeln, armen, armbågen, underarmen, handleden eller handen i form av:
Ömhet, smärta eller stelhet, värk som molar eller pulserar,en känsla av svaghet eller obehag, domningar och försämrad känsel, stickningar eller känslor av kyla eller värme.

Behandling
Det finns några råd som både kan förebygga och minska besvären om man redan har besvär:
Använd kortkommandon på tangentbordet i stället för musen, använd musen med den andra handen, sitt rätt framför bildskärm och tangentbord, ställ in bord, stol och eventuellt armstöd på rätt sätt, arbeta med armarna nära kroppen, sitt inte i samma ställning för länge och ta små pauser ofta-  man kan växla arbetsställning mellan att stå och sitta och slutligen kan man försöka minska stressen i arbetet.
 

SMS- tumme är ungefär samma sak som musarm fast  mindre, en monoton och enformig rörelse som skadar leden. SMS- tumme är egentligen en överbellastning av så den så kallade sadelleden

För att behandla och undvika SMS- tumme bör man: avlasta området d.v.s. tummen måste få vila tills värken försvinner. Ev. kan en stödskena vara till hjälp. Kanske kan man hålla telefonen på ett annat sätt. Dessutom gäller det att träna musklerna i handen.

Bra arbetställning vid datorn innebär för det första att avlasta nacke och skuldror och för att göra det behöver armarna avlastas. Stol, arbetsbord och bilddskärm behöver stå rätt i förhållande till den som skall skriva. Man skall sitta bekvämt, röra på sig ofta, ta pauser med jämna mellanrum (helst var 20e minut), sträck på dig ofta så att du får igång blodcirkulationen.
Sök hjälp av läkare eller sjukgymnast om du känner att du har fått värk i kroppen av datoranvändandet.
Det är viktigt att ha en bra arbetsstol. Den kan t.ex. ha delbar rygg, höj och sänkbara armstöd och ställbar sittlutning. Det är en fördel om man kan arbeta både sittandes och stående. Det är bra att ha tangentbordet och musen nära varandra, helst i samma nivå. Risken finns annars att man sitter snett och belastar ryggen. Ha skärmen så att du tittar snett ner i den. Bildskärmens överkant bör inte vara högre än ögonen. Att sitta med framskjutet huvud och uppåtriktad blick kan ge huvudvärk och nacksmärtor (gamnacke). Ha varken för litet eller för stort avstånd mellan ögonen och skärmen. Man skall inte anstränga ögonen, välj därför att arbeta med en lite för stor teckenstorlek på skärmen, skriv med båda händerna och med så många fingrar du kan. På så sätt  minskar man belastningen för händer och fingrar. Försök arbeta så avslappnat som möjligt. Var noga med belysningen. / Philip Lindén.


Källförteckning: http://gt.expressen.se/halsa/1.1896900/sa-botar-du-sms-tummen , Arbetsmiljöverket datorarbete, http://www.jonasweb.nu/sidor/datorn/ergonomi.html , musarm.se, Google ( Musarm- sjukdomar och besvär), Min mor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar