torsdag 18 november 2010

Ergonomi / philip holmer

 Musarm är ett samlingsnamn för värk/stelhet i
arm, nacke,axlar, rygg, handled och fingrar.
Musarm är på väg att bli en ny folksjukdom som 5/10 datoranvändare drabbas av.
Man kan få musarm av att låsta monotona arbetsställningar då musklerna ansträngs under en längre period då det framför allt är grupper av små muskelfibrer som kallas Askungefibrerna är ständigt ansträngda.
Om musklerna forsätter att ansträngas när dom redan är överanstrända så kan man få svårt att göra vardagliga sysslor så som att t.ex skriva med penna, skriva på tangetbord och att röra på sig(sporta).
Man kan motverka och förebygga att inte få det genom att vara rak i ryggen, ha knäna i 90 grader, låta hela handleden vila på skrivbordet eller armstöd om man har några om man bör dom vara inställda i höjd med skrivbordet ( se till att inte skrivbordet är för högt), ta 10 minuters pauser varje timme ( röra på sig lite) och köpa en musmatta med armstöd.
Om man gör detta kan det minska stressen också.

Smstumme
Smstumme är nästan samma sak som musarm fast som det låter man får det i tummen av att hålla på mycket med mobilen t.ex spela mobilspel och smsa.
Man kan motverka detta genom att vara rak i ryggen och använda ryggstöd och inte överbelasta en tumme utan att man använder båda
Samma sak som att motverka musarm ska man också ta lite pasuer ( om man sitter länge och håller på med mobilen)och sträka lite på tummarna./Philip H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar