torsdag 18 november 2010

Ergonomi Alfred


Ergonomi
Musarm är på väg att bli en ny folksjukdom som 5/10 datoranvändare drabbas av. Musarm är ett samlingsnamn för värk/stelhet i
arm,nacke,axlar,rygg,handled och fingrar.Musarm får man av bland annat låsta monotona arbetsställningar då m...usklerna ansträngs under en lång period.Stress och för få pauser ska leda till värk och besvär i form av musarm.Om man fortsätter att anstränga musklerna när de redan är överansträngda så kan man få svårt att utföra dagliga sysslor så som att skriva med en penna eller att knäppa knappar.
Några tips om man har problem med musarm är att sitta rätt framför bildskärm och tangentbord, inte sitta i samma ställning för länge och ta 5-10 minuters pauser varje timme och växla mellan stående och sittande ställning, man kan också köpa musmattor med stöd för armen eller byta musen mot ett styr-klot. Det hjälper även att minska stressen i arbetet.

SMS-tumme är nästan samma sak som musarm fast i tummen och mer i handen. SMS-tumme får man av att smsa och spela väldigt mycket mobilspel därav namnet.

För att "motverka" SMS-tumme så ska man variera hur man sitter och skriver sms, man kan gärna använda ryggstöd.Man ska undvika att sitta med huvudet böjt frammåt, man ska även låta tummarna vila emellanåt och tänka på att skriva med båda tummarna och inte bara belasta en tumme.

När man sitter vid datorn ska man tänka på att sitta med rak rygg och rak nacke. Man ska kunna vara avslappnad i axlarna då höjda axlar kan ge värk i nacke och skuldror, man ska tänka på att inte sitta frammåtböjd med en böjd hals.Stolen ska vara lagom hög så att fötterna kan ha stöd mot golvet eller mot någon sorts pall, benen ska vara 90 grader. Bordshöjden ska vara lagom så att även överarmen och underarmen är 90 grader.Att ha möjlighet att arbeta både sittande och stående är väldigt possitivt för ryggen.Datorskärmen ska vara placerad på så sätt att dagsljuset inte lyser direkt på skärmen utan kommer in från sidan. Datorns höjd ska vara såpass att dens högsta kant ska vara precis under ögonhöjd, datorskärmen ska vara ca 50 cm från ögonen. /Alfred

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar